zaterdag 2 februari 2013

Band van de Maand Februari 2013
Ralph de Jongh staat solo op het grote podium en ook nu blijkt weer dat Ralph met gemak een heel plein aan z’n voeten krijgt met zijn heerlijke rauwe blues en ingetogen liedjes.
Optredens:
16 februari, Niehove, Regiotheater Niehove
16 maart, Borger, Drenthe, Cultuurpodium VANSLAG
6 april, Affligem, Belgie, Affligem Bluesfestival
22 december Amen, het muziek-en onthaastingscafe van Drenthe 

Bio

HARRY MUSKEE…
…ontmoette Ralph in 2004 en schreef een aanbevelingsbrief, die gaat
als volgt:
”Ik stond in de gelagkamer van café “De Amer” een biertje te drinken en hoorde dat er een voorprogramma was. Nu let ik meestal niet zo op voorprogramma’s, maar dit keer hoorde ik een sound die me sterk deed denken aan oude blues zangers die ik in de Delta had gehoord. Ik verwachtte dan ook iemand uit Mississippi te zien, maar tot mijn verbazing zat een lange blonde jongen uiterst origineel slide-gitaar en mondharmonica te spelen. Dat was mijn eerste ontmoeting met Ralph de Jongh.
Er zouden er nog een vele volgen. In de tussentijd hebben we al heel wat afgepraat en tot mijn verwondering wisten we allebei iets over Laozi, een bekende Chinese wijsgeer. Ralph de Jongh speelt met overtuiging en een drive die je vandaag de dag niet veel meer ziet, gaat op in de muziek en bovenal is hij een jongeling die het aandurft nu eens niet te kiezen voor de ‘easy way out’: Glitter, snel succes…., maar voor een stuk cultuur in de vorm van de muziek van Robert Johnson, Son House, Elmore James en Muddy Waters. Inmiddels beginnen insiders Ralph te kennen en ik hoop, dat ook de media hem een podium geven, want met een beetje muziekkennis in je bagage is dit een niet te missen kans.
U hoort nog van Ralph.
Met respect en genoegen,
Rolde, Harry Muskee.
BIOGRAFIE:
Ralph de Jongh werd ontdekt door de onlangs overleden ‘Godfather van de Nederblues’ Harry ”Cuby” Muskee. Op diens verzoek verzorgde Ralph een tijd lang solo het voorprogramma van Cuby & the Blizzards. De twee jaar durende Route 65 – en Route 66-tour.
Het bloed kroop waar het niet gaan kon; het werd tijd voor een band.
Samen met gitarist Christof Bauwens formeerde Ralph de Jongh  in 2009 Ralph de Jongh & Crazy Hearts, zijn eigen band. Dat bleek een gouden greep.
Het werd een zesmansformatie met Bas Mulder op toetsen, Arend Bouwmeester op saxofoon & percussie, Jasper Mortier op basgitaar en de jonge talentvolle drummer Marcel Wolthof.
De band maakte een vliegende start door  direct een jaar op tournee te gaan als voorprogramma van de Wicked Way Tour van Waylon. Eind 2010 dook de band samen met producer Huub Reijnders (Blöf) de studio in. Het debuutalbum van de band, More than words, werd op 18 mei van 2011 gereleased door [PIAS] in een uitverkochte kleine zaal van poptempel Paradiso. Snel volgde optredens bij De Wereld Draait Door, Voetbal International en festivals als Zwarte Cross, Oerol, Life I Live,  Noorderslag, Groeten uit Grolloo en tevens de Jack Daniels clubtour. Daarnaast is de titeltrack More than words gebruikt in de succesvolle film All Stars 2 Old Stars.
Zowel op het podium als op de plaat ontwikkelden zij samen een geheel eigen geluid, gebaseerd op roots, soul, blues, southern rock en ouderwetse rock ’n roll; Ralph de Jongh & Crazy Hearts brengen muziek recht uit het hart.
In Bas Mulder vond Ralph de Jongh een muzikale zielsverwant met wie hij de afgelopen tijd een succesvol schrijversduo heeft gevormd.
De komende plaat, getiteld Sun Coming Up, wordt wederom uitgebracht bij [PIAS]  en getuigt van het ambachtelijke vakmanschap van deze gedreven muzikanten. Het overgrote deel van de plaat is opgenomen in DunnDevil Studio van Bas Mulder onder zijn bezielende leiding. De muziek op Sun Coming Up ligt Ralph nader aan het hart en dat hoor je; het is rauw, energiek, eerlijk, eigenzinnig en authentiek.
De band is enorm gegroeid en klinkt als een  fantastisch op elkaar ingespeelde, goed geoliede machine. Paradiso is geboekt en ze zijn er klaar voor! Het tweede album Sun Coming Up komt maart 2013 uit.
Bezetting: Ralph de Jongh – zang, gitaar.
 Bas Mulder – toetsen, backing vocals.
 Christof Bauwens – gitaar, backing vocals. 
Marcel Wolthof – drums, backing vocals. 
Jasper Mortier – basgitaar, backing vocals.
 Arend Bouwmeester – percussie, saxofoon, backing vocals.